De opgraving 2011 vond plaats van 24 juli t/m 7 augustus in Aalter in Belgisch Limburg en stond ter plaatse onder leiding van archeologe Mieke van de Vijver van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE).
Het archeologisch onderzoek in Aalter werd uitgevoerd door het VIOE in samenwerking met de Universiteit Gent. Opdrachtgever is de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Waterwegen & Zeekanalen (WenZ). Het vond plaats binnen de ontwikkeling van een 32 ha groot watergebonden industrieterrein rond het Woestijnegoed in Aalter. Door 25 jaar luchtfotografische prospectie en door archeologisch onderzoek in 1989 en 1990 door de Universiteit Gent, werd duidelijk dat dit gebied zeer veel archeologisch bodemarchief bezit. Aalter Woestijne was een zogenaamd multiperioden-site, met goed bewaarde sporen en resten uit het laatneolithicum, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse periode en de volle en late middeleeuwen. De leden van de vereniging hebben gegraven in zone 3 van de site. Uit luchtfoto’s was gebleken dat het hier ondermeer om een grote funeraire/rituele ruimte uit de late IJzertijd ging, omzoomd door een honderden meter lange dubbele gracht met daartussen een palenrij. Daarbinnen bevonden zich ondermeer rechthoekige en circulaire constructies. Daarnaast waren er over enkele honderden meters het verlengde van de Romeinse weg uit zone 1 aanwezig, mogelijk ook met één of meerdere Romeinse erven. In de noordoostelijke hoek waren restanten van middeleeuwse erven uit de 12de/13de eeuw aanwezig. Centraal in zone 3 bevond zich een prehistorische depressie, waarin heel wat steentijdvondsten gedaan werden.
Voor meer informatie over de gang van zaken op het kamp en de opgraving in Aalter, lees: Informatie opgraving 2011 Aalter
Meer informatie over de opgraving vind je in de tekst van Koen De Groote en Mieke Van de Vijver.